Expozitie "Reflexii in timp", Bistrita - Ioan Tamaian

27.04.2017 | La Galeria „Arcade-24” din Bistrita-Nasaud, a avut loc marti - 25 aprilie, de la ora 18.00, vernisajul expozitiei „Reflexii in timp”, unde in prezenta unui numeros public bistritean, artistul platic Ioan Tamaian a expus lucrarile sale de sticla si metal.

Evenimentul a fost coordonat de criticul de artă Oliv Mircea, curatorul expoziției, care, încercând să medieze între universul artistului şi public, a spus, între altele: „O examinare atentă a artefactelor lui Ion Tămâian arată că dincolo de aparențele curgerii lor subtile și rigidității minime, dar şi ale casabilităţii lor, se exprimă un dans ritualic al corpurilor care punctează scurgerea vieții și mențin în clar-obscur, în prezența-absența mișcării și ritmuri care sunt ale materiei și ale vieții. Seria de lucrări se impune prin familiaritatea semnelor și realizează o reglementare fluidă a comunicării. Sursa posibilelor angoase constă, fără îndoială, în posibilitatea de a proiecta în celălalt și de a se constitui într-o oglindă liniștitoare a unei identități care deschide o breșă în siguranţa ontologică pe care o asigură, de fapt, un ritm și o ordine simbolică în planul esteticului”.

În elegantul catalog al expoziției „Reflexii în timp”, regretatul critic de artă Corneliu Antim, pe care bistrițenii l-au putut asculta în urmă cu ani la „Arcade-24” a scris, sub titlul „Un artist faustian”: „Pentru un tablou de natură proteică prin excelență, modelarea magiei gelatinoase a materiei presupune, înainte de orice, existența unei conștiințe și a unei voci faustice. (...) Toate acestea îl situează pe artistul sibian, alături de alţi congeneri și colegi ai săi de breaslă şi din alte orizonturi de lume, undeva în elita a ceea ce aş numi, cu un termen generic, avangardei sticlăriei”.

Opinia criticului de artă Mădălina Maria este: „Dacă nu ar fi fost artist sticlar, i-ar fi plăcut să se ocupe de cai și acest elan vital este încapsulat în întreaga sa operă, pe care istoria recentă a artei contemporane româneşti o va consemna drept profundă şi inovatoare”.

Mai multe fotografii de la vernisajul expozitiei gasiti aici.