Artistul

Absolvent al Academiei de arta Ion Andreescu, promotia 1982, Ioan Tamaian, urmeaza un proces treptat si sigur, de autodepasire constanta a propriilor standarde, prin munca asidua si pasiune.

Dupa absolvire, artistul isi desfasoara activitatea in atelierul de creatie al fabricii de sticla din Avrig. Aici sticlarul Ioan Tamaian se desavarseste treptat, experimentand si creeand produse unicat dar si prototipuri destinate productiei industriale.

Devine stapan pe procedeele de prelucrare a sticlei, putandu-se concentra pe latura reprezentarii valorilor decorative, simbolic metaforice, reluate si amplificate, sau dimpotriva simplificate sau inovate, zece ani mai tarziu, in propriul atelier "TAMAIAN" deschis in 1992.

Cu un bogat repertoriu tematic, figurativ sau abstract Ioan Tamaian creaza o magie a formelor, in care lumina si culoarea devin vectorii principali ai lucrarilor sale dinamice, cu structuri elaborate in laboratorul sau de creatie, structuri ce se concretizeaza in atelier. Aici artistul, intr-o relatie consolidata de-a lungul timpului, cu mesterii sticlari, ce intuiesc din mers intentiile autorului, participa activ la realizarea creatiilor sale, in ritmul febril impus de dificultatile tehnice, de cerintele fiecarei opere in parte, simpla sau composita.

Fie ca lucreaza in pasta transparenta sau colorata, Ioan Tamaian, printrun demers constant si creativ novator, confera creatiilor sale unicat sau serie mica, stralucire, vibratie. Efectele volumetrice ale obiectelor incorporeaza si absorb lumina cu intensitati variabile mai cu seama in masa cromatica. Formele sunt personalizate, individualizate , simple sau baroc fantazate.

Experienta, perseverenta, o bogata fantezie creativa, imaginativa, i-au oferit artistului posibilitatea realizarii unei varietati extrem de largi de forme si culori a creatiilor, de la platouri decorative, vaze, de varii dimensiuni si cromatici, in tonalitati de rosu, orange, galben, albastru, vibrate cu sensibilitate, la corpuri de iluminat sau bijuterii.

De cativa ani Ioan Tamaian creeaza, sculptand, in sticla, plastice forme feminine de inspiratie arhaica sau mitologica, vestale sau cariatide, de dimensiuni hiperbolice daca ne gandim la materialul in care sunt create, la dificultatea tehnica a realizarii lor.

Fondul sensibil al artistului, afectivitatea implicarii in dificilul procedeu al creatiei in sticla confera o nota distinctiva personalitatii artei sale. Creatia sa l-a impus in randul celor mai apreciati artisti ai genului, iar participarile sale expozitionale atat in tara cat si in strainatate au contribuit la recunoasterea sa nu numai pe plan intern ci si international.

"Toata viata mea a fost legata de sticlarie. Si tatal meu a fost sticlar. Langa satul nasterii mele, care se afla in apropiere de Satu Mare, era fabrica de sticla de la Poiana Codrului, cea mai veche din tara. Copil fiind, am vazut acolo prima data sticlarii lucrand si mi-au placut enorm. Si astazi am convingerea ca sticlarul nu-i doar un muncitor, ci un adevarat artist." - Ioan Tamaian


"Pentru Ioan Tamaian, natura proteica prin excelenta, modelarea magiei gelatinoasecuartifiere presupune, inainte de orice, existenta unei constiinte si a unei vocatii faustice.

A avea, cu alte cuvinte, acel patos launtric care sa te impinga dincolo de limitele senzoriale ale cunoasterii. Acolo unde curiozitatea scormonitoare si imboldul creativ, iti inunda fiinta, apropiindu-te, in cele din urma, de orizontul acelei lumi nazuite scaldata in ravnita lumina a puritatii, armoniei si adevarului. Numai ca Tamaian isi refuza aceasta forma de idealitate.

Temperamentul, energia si inzestrarea lui artistica nu-i ingaduie pasiva sondare contemplativa a universului inconjurator. Inainte de a fi artist, Tamaian se manifesta, in aproape toate demersurile sale vadite si cuantificabile, ca un pasionat explorator. Ravna lui cercetatoare l-a pus neincetat in postura de a experimenta, de a o lua mereu de la capat. Insasi cultura si formatiu lui artistica este una nu exclusiv academica, desi trebuie luata si aceasta in calcul, cat una dobandita cumulativ si tenace, pas cu pas, pe cont propriu si cu o tenacitate detectabila astazi tot mai convingator in opera sa" - Corneliu Antim, critic de arta

"Ioan Tamaian este maestrul modelarii la cald, insa un rezultat aleatoriu nu il multumeste. Din indelungata sa experienta nemijlocitam stie ca sticla se supune artistului doar cand acesta stie sigur ce vrea, combinand, in proportii egale, un concept ferm, cu o buna cunoastere a tehnologiei. Ceea ce particularizeaza creatia lui Ioan Tamaian sunt infinitele registre cromatice si diferitele grade de transparenta si opacitate, obtinute prin suprapunerea de sticla plana de diferite culori. Caci, in afara de sticla suflata din pasta, la cuptor, cautarile sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru." - Madalina Mirea, critic de arta